Werkvelden


Open Joodse Huizen 2019

Posted by on 11:46 in Blog | 0 comments

Open Joodse Huizen 2019

De voorbereidingen voor Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet 2019 zijn in volle gang. Komend jaar in minimaal 22 plaatsen. Ik ben mede verantwoordelijk voor de programmering in Emmen, Oss, Den Haag en Valkenburg. En ik begeleid werkgroepen in acht andere steden.
Dit zijn de steden waar rond 4/5 mei Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet wordt georganiseerd: Amsterdam, Assen, Bergen op Zoom, Den Haag, Deventer, Emmen, Gouda, Groningen, Haarlem, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Oss, Schoonhoven, Steenwijk, Utrecht, Valkenburg, Wageningen, Westerwolde, Winschoten, Winterswijk en Zaanstad.
www.openjoodsehuizen.nl

read more

Ravensbrück

Posted by on 11:02 in Internationaal | 0 comments

Ravensbrück

In september en oktober 2018 werkte ik in de Gedenkstätte Ravensbrück. Ik draaide mee op de afdeling educatie en volgde een programma van de firma Siemens waarin jonge medewerkers van het bedrijf die nog in opleiding zijn, de confrontatie aangaan met de geschiedenis van Siemens tijdens de oorlog: de inzet van dwangarbeiders in het Siemens-kamp in Ravensbrück. Daarnaast schreef ik een concept voor een tentoonstelling over de Nederlandse transporten naar Ravensbrück. Er zijn meer dan 1000 Nederlandse vrouwen naar Ravensbrück gedeporteerd en de geschiedenis van die transporten is nog erg onbekend.

read more

Interview met Gerrit Jan Wolfensperger

Posted by on 07:46 in Blog | 0 comments

Voor Impact Magazine hield ik een interview met oud-D’66 coryfee Gerrit Jan Wolffensperger. Hoe werkte het verzetsverleden van zijn ouders door in zijn leven? In Impact Magazine nummer 2, 2018.

read more

Verzetsnummer van Onderzoek uitgelicht

Posted by on 14:30 in Blog | 0 comments

Verzetsnummer van Onderzoek uitgelicht

Een nieuwe Onderzoek uitgelicht in de nieuwe app. Met artikelen van Frank van Vree, Onno Sinke, Gabriël van den Brink en Ismee Tames.

Dit is een nummer in het kader van Jaar van Verzet. Download de app via tweedewereldoorlog.nl/onderzoekuitgelicht

read more

Open Joodse Huizen 2017

Posted by on 15:16 in Blog | 0 comments

Open Joodse Huizen 2017

Vanaf 29 april Open Joodse huizen in het hele land: kleinschalige herdenkingen op locatie: openjoodsehuizen.nl Ik organiseer het programma o.a. in Utrecht #openjoodsehuizen

read more

Dekolonisatieoorlog

Posted by on 10:03 in Blog | 0 comments

Dekolonisatieoorlog

Indonesië is hot op het moment. Juist vorige week besloot het kabinet om toch een grootschalig onderzoek te doen naar de dekolonisatieoorlog tussen Nederland en Indonesië en de rol van Nederland daarin. Aanleiding is de studie van Rémy Limpach over Nederlands geweld tijdens die oorlog. Samen met Renske Krimp en Ilse Raaijmakers maakte ik een Onderzoek uitgelicht die bijna geheel gewijd is aan Indië. Verschillende boeken worden besproken en verschillende ervaringen worden verwoord. Zo worden beide zijden van dit conflict zichtbaar, een conflict dat al bijna 70 jaar achter ons ligt maar dat nog steeds niet goed is verwerkt.

read more

Een dadernummer van Onderzoek uitgelicht

Posted by on 19:43 in Blog | 0 comments

In juni 2016 verscheen een dadernummer van Onderzoek uitgelicht: verschillende artikelen over daders en over hoe mensen tot gruweldaden komen. Ik schreef een artikel over de tentoonstelling Holocaust by bullets die in 2010 in Kamp Vught te zien was.

read more

Het vernieuwde Joods Monument

Posted by on 15:48 in Blog | 0 comments

Onlangs schreef ik teksten over de Jodenvervolging in Nederland voor de vernieuwde website van het Joods Monument. Zo biedt de site een handzaam overzicht van de geschiedenis die, meer dan 70 jaar geleden, de aanleiding was voor het Joods Monument.

read more

Open Joodse Huizen 2016

Posted by on 12:32 in Blog | 0 comments

Open Joodse Huizen 2016

Open Joodse Huizen vond in 2016 voor de vijfde keer plaats. Ik coördineerde het programma in Alkmaar, Winterswijk en Utrecht. Op het landelijke programma kwamen bijna 10.000 mensen af. Zij stonden in kleine huiskamer bijeenkomsten stil bij de slachtoffers van de Sjoa. Op de website van Open Joodse Huizen verscheen een verslag met foto’s. RTV Utrecht besteedde aandacht aan het lokale programma en nam een interview af met mij en met de eigenaar en verteller in een van de deelnemende...

read more

De Februaristaking

Posted by on 09:28 in Blog | 0 comments

De Februaristaking

De Februaristaking is nu 75 jaar geleden. Ter gelegenheid daarvan werd een documentaire uitgezonden van 2Doc en is er een expositie gemaakt op het J.D. Meijerplein. Ik schreef de bijbehorende teksten op het Joods Monument, op straat te lezen via een QR code. Met een inleiding van Ad van Liempt.

read more