Background image
Onderzoek & publicaties

Vanaf 2019 zijn een heleboel gemeenten gestart met onderzoek naar roof en rechtsherstel van joods vastgoed op lokaal niveau. Maar ook naar de gemeentelijke betrokkenheid bij de Jodenvervolging en de omgang met joodse inwoners, tijdens en na de oorlog. Kocht de gemeente zelf joods vastgoed? Werden er na de oorlog achterstallig heffingen onterecht aan joodse huiseigenaren opgelegd? Was de gemeente op andere manieren betrokken bij ontrechting en vervolging van joodse inwoners?

Als een van de eersten die op dit gebied onderzoek deed in 2012 ben ik bij een flink aantal onderzoeken betrokken, te beginnen met Lochem en Winterswijk. Mijn eerste rapport verscheen in februari 2022 in de Gemeente Lochem. Daarna verscheen een rapport voor de gemeente Winterswijk. In de oorlog hadden beide gemeenten de plaatselijke synagoge gekocht waarna een moeizame rechtsherstelprocedure volgde. Ik bracht die geschiedenis in kaart voor de gemeenten.

Een onderzoek voor Geertruidenberg werd in oktober 2022 afgerond. Voor de gemeente Amersfoort ben ik in maart 2022 aan de slag gegaan. Inwoners met vragen en meldingen konden specifieke vragen stellen over hun familie via de website. Deze vragen werden meegnomen in het onderzoek. In 2024 verscheen dit brede onderzoek naar de Jodenvervolging in Amersfoort van mijn hand. Ik presenteerde het in januari in de gemeenteraad.

In maart volgde de presentatie van een onderzoek in de gemeente Zeist met veel aandacht voor het functioneren van de gemeentepolitie in de oorlog. Onderzoeken voor Gooise Meren en voor de gemeenten Baarn en Soest zijn begin 2025 klaar.

Daarnaast las ik mee met gemeentelijke onderzoeken van collega onderzoekers zoals die van Haarlem, Nijkerk en Goeree-Overflakkee.

‹ Terug naar 'Onderzoek & publicaties'