Joods Museum

Gepost op sep 24, 2013


Sinds 2008 ben ik betrokken bij het Joods Museum zoals het nu heet. Dit museum heeft het initiatief genomen om een Nationaal Holocaust Museum op te zetten, het eerste museum in Nederland waarin de vervolging van de Nederlandse joden van a tot a verteld gaat worden. Van 2019 tot 2021 werkte ik aan de vaste opstelling van het Nationaal Holocaust Museum. Onder leiding van Annemiek Gringold maakten Esther Göbel en ik de vaste opstelling van dit museum. Die tentoonstelling was eind 2021 klaar en wordt nu verder ontwikkeld.

In 2008 en 2009 werkte ik in het Joods Historisch Museum aan het zogenaamde ‘koppelproject’. Ik koppelde namen die in de collectie van het JHM voorkomen aan namen op het Digitaal Joods Monument. Als een bepaald object, een brief of een foto, een relatie had met iemand die in de oorlog vermoord was werd dat object dan digitaal gekoppeld aan die naam op het Digitaal Joods Monument.

Vanaf 2009 werkte ik onder leiding van Denise Citroen en Lonnie Stegink aan het beschrijven van interviews van de Survivors of the Shoah Foundation. Op initiatief van Steven Spielberg zijn in de jaren 90 Holocaust overlevenden wereldwijd geïnterviewd. Tweeduizend van die interviews hebben een relatie met Nederland. Deze zijn gedigitaliseerd en vervolgens heeft een groep beschrijvers die interviews nauwkeurig beschreven. De gehele collectie is te zien op het JHM Kenniscentrum onder de naam 2000 Getuigen Vertellen.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.